Saune
Onaj tko posjećuje saunu, ne samo da jača imunološki sustav, već čini nešto i za vlastitu ljepotu. Zdravstveni pregledi kože dokazali su da se znojenje u saunama pozitivno odražava na zdravlje kože.Osim toga, poboljšava se opskrba kisikom i hranjivim tvarima. Na taj način se usporava starenje kože. Velika prednost je i temeljito čišćenje tijela, koje je omogućeno procesom nojenja, čime se odstranjuju površinske odumrle stanice kože. Na taj način koža postaje sjajnija mekša i zategnutija. Nakon saune koža izgleda pomlađeno i ima zdrav, lagano zarumenjeli izgled. Saunske peći postale su interesantne, kako po pitanju dizajna tako i po pitanju mogućnosti koje nude, s obzirom da samo zagrijavanje danas nije dovoljno. Kabine sauna u višem cjenovnom razredu nude konstrukcije koje su dizajnerski orijentirane zajedno sa sadržajima koji nude puno dodatnih mogućnosti-poput turske kupelji, terapije bojama i muzike.

Djelovanje vrućeg zraka samog po sebi, jednako kao i izmjena vrućeg i hladnog, blagotvorno je na zdravlj. Sauna tako potiče rad krvotoka, potpomaže prokrvljenost kože, zglobova i unutarnjih organa, čisti sve pore, jača i učvršćuje kožu i dobra je u prevenciji od prehlada i različitih upalnih procesa na koži. No, sauna, u skladu sa starom finskom poslovicom koja glasi: " U sauni ljutnja isparuje, a bijes se isušuje", neobično povoljno djeluje i na psihu.

Finska sauna je tradicionalni oblik znojenja radi održavanja zdravlja, koje se ne samo u Finskoj i ostalim sjevernim zemljama, nego i svugdje u svijetu, prakticira već stoljećima. Pod saunom se podrazumijeva drvena kabina s klupama, u koju zrak ulazi kroz peć punu zagrijanog granitnog kamenja. Zrak u sauni je vruć i suh. Temperatura zraka se kreće između 65 i 88 stupnjeva Celzija pri dnu kabine iznosi oko 40 stepeni, a na vrhu doseže i 100 stupnjeva), dok vlažnost zraka iznosi 10 do 30 %.

Da bi se pospješio blagotvoran učinak na zdravlje, posebno na dišne putove, uglavnom na kraju seanse vrelo se kamenje polijeva vodom i aromatičnim esencijama mentola i eukaliptusa. U uvjetima koji vladaju u sauni, temperatura kože se penje na 40 pa i na 42 stupnjeva Celzija, dok se unutarnja tjelesna temperatura diže samo za po neki stupanj.

Nakon boravka u sauni u optimalnom trajanju od 8 do 15 minuta, slijedi faza hlađenja pod hladnim tušem ili pak kupanjem u bazenu sa hladnom vodom. Ciklus djelovanja vrućeg zraka i hladne vode može se ponoviti maksimalno 3 puta u jednom danu.

Da bi se postigli optimalni učinci, preporučuju se 3 odlaska u saunu na tjedan. Ta se 3 odlaska pak prema vlastitoj želji i mogućnostima mogu kombinirati tako da se sva 3 "odrade" u jednom danu, ili da se rasporede u dva, odnosno tri dana.

Redovitim odlascima u saunu može se mnogo učiniti za zdravlje. Sauna povoljno djeluje na sustav srca i krvotoka. U uvjetima povišene temperature (kože za desetak a unutrašnjosti tijela za jedan stupanj), te naizmjeničnim prelaskom iz vrućeg u hladno, potiče se cirkulacija, krv kola brže te se srce bolje opskrbljuje kisikom i hranjivim tvarima.

Iz istih razloga, usljed povišene temperature, potiče se oslobađanje i izlučivanje odbrambenih tvari u krvi, koje štite od djelovanja različitih virusa i bakterija, te stoga sauna jača imunološki sustav organizma. Podizanju imunološkog sustava u jednakoj mjeri pogoduje i navikavanje organizma na šok zbog izmjene vrućeg i hladnog, jer se znatno smanjuje mogućnost pojave bolesti kao posljedica prijelaza iz pregrijanih prostorija na hladan zimski zrak.

Tako sauna, primjerice, sedam puta poboljšava prokrvljenost dišnih putova, te tako pogoduje i kvaliteti sluznice, čineći je sposobnom za obranu od različitih "napadača" koji vrebaju iz zraka. Sauna je izvanredno preventivno sredstvo u borbi protiv hunjavica, prehlada i gripa.

Dokazano, djeluje pozitivno na izmjenu tvari u organizmu. Primjerice, za vrijeme boravka u sauni u trajanju od deset minuta, organizam u prosjeku izluči od 0,6 do 1,2 l znoja. Zahvaljujući tome čiste se sve pore i izlučuju štetne tvari iz organizma.

K tome, ono što su Finci odavna znali-da sauna relaksira-potvrdili su i znanstvenici. Naime, izmjena vrućeg i hladnog djeluje pozitivno na psihu, aktivirajući endorfine, hormone u mozgu koji, između ostalog potiču i osjećaj dobrog raspoloženja. Uz bolesti kod kojih se sauna preporuča ili pak striktno zabranjuje, postoje i one kod kojih posjet sauni može, ali i ne mora biti preporučljiv. Stoga se osobe koje imaju bilo kakvih problema sa zdravljem obvezno moraju prije odlaska u saunu konzultirati sa svojim liječnikom.

Primjerice, iako sauna općenito pozitivno utječe na dišne puteve pa, između ostalog, opušta bronhije te tako osobama koje boluju od astme može olakšati disanje, u slučaju akutnih asmatičnih problema ona se ne preporuča.
Slično je i s oslabljenim i proširenim venama. Iako izmjena hladnog i vrućeg jača stijenke vena, u težim slučajevima u saunu se može samo uz dozvolu liječnika.

Kao što je već spomenuto, redoviti odlasci u saunu mogu spriječiti pojavu prehlada i gripa, no ako se bolest već pojavila, s odlaskom u saunu treba pričekati tako dugo dok simptomi ne iščeznu ili osjetno oslabe. I u slučaju različitih bolesti i problema sa srcem i cirkulacijom važno se posavjetovati s liječnikom. U pravilu, sauna pozitivno djeluje na visok krvni pritisak, ali zbog njega treba, primjerice, izbjegavati hlađenje ulaskom u bazen s hladnom vodom.

Podjednako u slučaju akutnih oboljenja bubrega saunu treba izbjegavati, dok pri pojavi bubrežnih kamenaca, sauna može pospješiti izlučivanje štetnih tvari.

Sauna je vrlo djelotvorna kod problema s kožom. Kako čisti sve pore i potiče prokrvljenost, može biti od velike pomoći u borbi protiv nečiste kože i akni. Ali, kod različitih upalnih procesa na koži saunu treba izbjegavati.

No, osim kad postoje manje ili više ozbiljniji problemi sa zdravljem, od liječnika treba zatražiti savjet i onda kad neki simptomi, koji se mogu pojaviti u početku korištenja saune, s vremenom ne iščeznu.

Naime, kako sauna uz svu dobrobit za zdravlje predstavlja i svojevrsno opterećenje za cjelokupni organizam, koji sve svoje funkcije mora prilagoditi vrlo specifičnim uvjetima koji vladaju za vrijeme tretmana, tijelo se kroz određeno razdoblje mora "utrenirati" tj. za to steći kondiciju.

U početnoj fazi se stoga mogu pojaviti određene reakcije, koje su u početku sasvim normalne i koje će se pojavljivati tako dugo dok se naš organizam ne prilagodi uvjetima u sauni i ne stekne kondiciju za znojenje i drastične temperaturne promjene. Dakle, ako se pojave određeni simptomi, primjerice glavobolja, krvarenje iz nosa te vrtoglavice, te ko s vremenom ne nestanu, prije sljedećeg odlaska u saunu obavezno treba potražiti savjet liječnika.

Redovitim odlascima u saunu možemo mnogo učiniti za zdravlje i ljepotu kože tijela i lica. Metabolizam kože se pojačava dva do tri puta, sve se pore otvaraju i štite od štetnih tvari, stare se stanice ljušte, a koža postaje ljepša, čvršća i sjajnija. Znojenje pospješuje prokrvljenost kože, izlučivanje i čišćenje od različitih nečistoća, suvišnih masnoća i bakterija, te ubrzava i pospješuje formiranje novih kožnih stanica, tako da koža postaje mekanija i nježnija. Sauna je stoga vrlo uspješna u borbi protiv mitesera i akni. Sauna također povoljno djeluje i na suhu kožu.

Sauna pozitivno utječe i na smanjenje celulita. Izmjenom vrućeg i hladnog jača se vezivno tkivo te pospješuje izlučivanje suvišne tekućine i štetnih tvari iz tkiva, glavnih uzročnika ružnih celulitičnih nakupina.

Iako se za saunu misli da je uspješno sredstvo za mršavljenje, nije sve ipak tako jednostavnno. Dakle, suprotno uvriježenome mišljenju, suvišni kilogrami se neće istopiti sami po sebi. Naime, iako vaga nakon boravka u sauni može pokazati smanjenje u težini, ne smije se zaboraviti da se organizam znojenjem riješio vode, ali njezin gubitak će se nadoknaditi već sljedećim obrokom ili napitkom. Znači, sauna nas sama po sebi neće učiniti vitkijima, ali nam, u kombinaciji s, primjerice, izbjegavanjem neredovitih, preobilnih, previše kaloričnih, masnih, slanih i slatkih obroka, može uvelike pomoći. Sauna, naime pospješuje izmjenu tvari i prokrvljenost pa s toga i razgrađivanje štetnih tvari, naročito suvišnih masnoća. K tome, naročito u slučaju dijeta, sauna može pomoći i time što smanjuje razdražljivost i smanjuje stres koji prate prijelaz na strogo propisani i reducirani režim dijetne prehrane.

Uz to, kako se nakon saune, u koju je najuputnije otići u večernjim satima, čovjek osjeća vrlo opušteno i nekako umorno pa stoga nema ni apetita, sauna može pomoći da bez problema preskočimo večeru, što svakako pomaže postizanju ili očuvanju vitke linije. Za optimalne rezultate za zdravlje, ljepotu i psihičko zadovoljstvo, saunu treba upotrebljavati 3 puta na tjedan, pri čemu se ta 3 odlaska mogu rasporediti na jedan, dva ili tri dana. Zbog umora koji nastupa nakon tretmana, u saunu odlazite u večernjim satima. Ako se prije saune bavite sportskim aktivnostima, pričekajte da se vaš puls vrati u normali i nastojite da prije početka zniojenja prođe oko sat vremena. Prije saune nipošto nemojte piti alkohol, a ako ste žedni najbolje je da popijete negaziranu mineralnu vodu ili prirodni sok od jabuke. U saunu nemojte ulaziti gladni ili puna želudca, jer i jedno i drugo stanje previše opterećuje krvotok. Prije saune otiđite na WC , temeljito se operite pod tušem i dobro posušite, a ako imate osjećaj hladnoće, namočite noge do gležnja u toplu vodu. Naime, uz topla stopala, lakše ćete se znojiti. U sauni morate biti goli, pa prije ulaska skinite kupaći kostim. Odjeća, naročito sintetička, na jako oznojenoj koži može štetiti zdravlju, te primjerice, izazvati ekceme i upale.

U saunu ponesite što veći ručnik. U kabini izaberite srednju ili gornju klupu, a donju izbjegavajte (predstavlja opsanost za srce) te rasprostite ručnik tako da bude ispod cijelog vašeg tijela i stopala. U sauni je najbolje ležati, a ako nekome morate načiniti mjesto, samo svinite noge. Kako je kabina siromašna kisiskom, pa svaka aktivnost opterećuje disanje i krvotok, suzdržite se od nepotrebnog kretanja i razgovora. U sauni ostanite 8 do 12 minuta (profesionalci mogu sebi dopustiti i 15 minuta), a ako osjećate da vam je dovoljno i manje, uvažite signale koje vam šalje tijelo i kabinu napustite prije. Ako ležite, prije nego što istekne posljednjih nekoliko minuta boravka, vratite se u sjedeći položaj, da se naviknete na promjenu i izbjegnete eventualnu vrtoglavicu ili pomračenje pred očima. Nakon faze znojenja, nipošto nemojte propustiti ohlađivanje, koje po pravilu mora trajati koliko i boravak u sauni, dakle od 8 do 15 minuta. Nakon izlaska iz saune, najprije se rashladite na hladnom zraku potom pod hladnim tušem, te na kraju postupnim uranjanjem u bazen s hladnom vodom. Ulazak u hladan bazen bez prethodnog kraćeg boravka na hladnom zraku i pod hladnim tušem, ne preporuča se nikome, a naročito ne osobama s visokim krvnim pritiskom. Jednako tako nije preporučljivo ni plivanje koje previše opterećuje krvotok. Nakon faze ohlađivanja, ciklus se može ponoviti još najviše dva puta po istom rasporedu. Za vrijeme znojenja i ohlađivanja nemojte piti, jer prijevremenim nadoknađivanjem izgubljene tekućine remetite tok i utjecaj saune na organizam. Po završetku ohlađivanja, nakon bazena s hladnom vodom, ponovo se tuširajte, ali nipošto toplom ili vrućom vodom, i nemojte upotrebljavati sredstvo za pranje tijela. Tijelo i lice potom dobro namažite mlijekom ili kremom za vlaženje kože. Nakon saune izbjegavajte bilo kakve sportske ili rekreacijske aktivnosti, jer bi ste u protivnom mogli ozbiljno opteretiti krvotok. Nakon saune nemojte ni u kom slučaju otići u solarij jer je koža poisebno osjetljiva na djelovanje UV zraka. Jednako tako, nakon ohlađivanja, nipošto ne ulazite u bazen s toplom vodom ili u "whirpool", bazen za masiranje s vrućom vodom. Žeđ nakon saune utažite isključivo negaziranom mineralnom vodom i prirodnim voćnim sokovima, a eventualnu glad laganim salatama od voća i povrća.

Mogu se smjestiti ispod bilo kog kosog krova ili pretvoriti mračne i zaboravljene uglove Vašeg podruma u privlačno mjesto za relaksaciju. Kreirajte saunu po svojoj želji od svih ponuđenih opcija opreme i unutrašnjeg dizajna. Nema boljeg načina da iskoristite Vaše vrijeme i prostor.

Početna stranica

Saune
Fizikalna terapija
Solarijumi
Kozmetika
Wellness
Fitness oprema
Laboratorijska oprema
Medicinski namještaj
Reference
Kontakt

English

Partneri